Ödeme emri geldiğinde neler yapılmalıdır
Ödeme emri geldiğinde neler yapılmalıdır
Ödeme emri, vadesinde kamu borcunu ödemeyen borçlular ya da asıl borçlulardan tahsilat yapılamaması veya tahsilat yapılamayacağının anlaşılması halinde; kanuni temsilci, veya şirket ortağı gibi borçtan sorumlu olanlar adına vergi dairesince düzenlenen bildirimdir.
Kendisine ödeme emri tebliğ edilen borçlu, ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren 15 gün içinde aşağıdaki 3 yoldan birine başvurabilir.
• Borç tutarını ödeyebilir,
• Borcunu ödeyemeyecekse mal bildiriminde bulunabilir,
• Ödeme emrinin haksız olduğunu düşünüyorsa, ödeme emrine karşı dava açabilir.
Dava açılması halinde takip işlemleri, davayı gören mahkemece yürütmeyi durdurma kararı verilmediği sürece devam eder. Bu nedenle herhangi bir haciz işlemi ile karşılaşılmamak adına davanın yürütmenin durdurulması talepli olarak açılması önerilir.
Özellikle dava açacak mükellefler açısından idarece tebliğ usullerine uygun şekilde tebligat yapılıp yapılmadığı konusu dava konusu edilebilir.
Eski şirket ortağı ve temsilcileri kendilerine şirket borçlarıyla ilgili sorumlu tutulmaları nedeniyle gönderilen ödeme emirleri için öncelikle ödenmesi istenen borcun dönemi ve neden doğduğu araştırılmalıdır. Eğer kendi dönemlerini ilgilendirmeyen veya sorumlu tutulamayacakları bir fiil nedeniyle doğmuş bir borç olması halinde öncelikle 15 gün içinde idareye anlaşılır bir şekilde dilekçeyle başvurularak durumun izah edilmesi, ancak 15 gün içinde cevap verilmezse ya da olumsuz bir yanıt verilmesi durumunda dava yoluna gidilmesi önerilir. Her hâlükârda dava açma süresi ödeme emrinin tebliğ tarihini 15 günden fazla geçmemelidir.